Американската фармацевтична компания Pfizer обяви, че експерименталното ѝ хапче срещу COVID-19 изглежда ефективно срещу варианта "Омикрон".

Компанията също така увери, че пълните резултати от нейното проучване с 2 250 души са потвърдили обещаващите предварителни резултати на хапчето срещу коронавируса: лекарството намалява комбинираните хоспитализации и смъртните случаи с около 89% сред високорисковите възрастни, когато се приема малко след първоначалните симптоми на COVID-19.

Отделни лабораторни тестове показват, че лекарството запазва силата си срещу варианта "Омикрон", уточни Pfizer, както прогнозираха много експерти. Фармацевтичната компания тества антивирусното лекарство срещу изкуствена версия на ключов протеин, който "Омикрон" използва, за да се възпроизвежда.

Ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализира Омикрон с три дози

Ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализира Омикрон с три дози

Можели да доставят базирана на "Омикрон" ваксина през март 2022 г.

Това става, докато заразените с COVID-19, починалите и хоспитализациите отново нарастват, а САЩ надхвърлиха 800 000 жертви в пандемията. Последният скок, движен от варианта "Делта", се ускорява заради по-студеното време и повече събирания на закрито, дори след като здравните власти се подготвят за въздействието на нововъзникващия мутант "Омикрон".

Очаква се скоро Администрацията по храните и лекарствата (FDA) да се произнесе дали да разреши хапчето на Pfizer и конкурентно хапче от Merck, което беше представено на регулаторите няколко седмици по-рано. Ако бъдат одобрени, хапчетата ще бъдат първото лечение на COVID-19, което американците могат да вземат от аптека и да приемат у дома.

Данните на Pfizer биха могли да помогнат на регулаторите да се уверят в ползата от неговото лекарство, след като Merck разкри по-малки от очакваните ползи за своето лекарство при окончателно изпитване. В края на миналия месец Merck обяви, че нейното хапче намалява хоспитализациите и смъртните случаи с 30% при високорискови възрастни.

Израелски учени: Три дози от ваксината на Pfizer неутрализират Омикрон

Израелски учени: Три дози от ваксината на Pfizer неутрализират Омикрон

След като BioNTech и Pfizer обявиха същото по-рано тази седмица

И двете компании първоначално са изследвали лекарствата си при неваксинирани възрастни, които са изправени пред най-сериозните рискове от COVID-19, заради по-напреднала възраст или здравословни проблеми, като астма или затлъстяване.

Pfizer също така проучва своето хапче при възрастни с по-нисък риск, включително подгрупа, която е ваксинирана, но днес съобщи смесени данни за тази група.

В междинните резултати Pfizer заяви, че лекарството ѝ не е постигнало основната си цел на проучването: продължително облекчение от COVID-19 в продължение на четири дни по време или след лечението, както е съобщено от пациенти. Но лекарството е постигнало втора цел, като намали хоспитализациите с около 70% сред тази група, която е включвала иначе здрави неваксинирани възрастни и ваксинирани възрастни с един или повече здравословни проблеми. По-малко от 1% от пациентите, които са получили лекарството, са били хоспитализирани, в сравнение с 2,4% от пациентите, които са получили фиктивно хапче.

Pfizer поиска от FDA разрешение за спешна употреба за хапчето срещу срещу COVID-19

Pfizer поиска от FDA разрешение за спешна употреба за хапчето срещу срещу COVID-19

При лека до умерена форма...

Независим борд от медицински експерти е прегледал данните и е препоръчал на Pfizer да продължи проучването, за да получи пълните резултати, преди да продължи с регулаторите.

И в двете проучвания на Pfizer възрастните, приемащи лекарството на компанията, имат 10-кратно намаление на нивата на вируса в сравнение с тези на плацебо.

Очаква се както хапчетата Merck, така и на Pfizer да се представят добре срещу "Омикрон", тъй като не са насочени към спайк протеина на коронавируса, който съдържа повечето от мутациите на новия вариант.

Правителството на САЩ се съгласи да закупи достатъчно от лекарството на Pfizer за лечение на 10 млн. души и достатъчно от Merck за лечение на 3 млн. души, в очакване на разрешение от FDA.

Pfizer разрешава генерични версии на COVID хапчето си в 95 държави

Pfizer разрешава генерични версии на COVID хапчето си в 95 държави

Компанията ще се откаже от лицензионни възнаграждения в бедни страни