BioNTech и Pfizer обявиха, че тридозов курс от тяхната ваксина срещу COVID-19 е в състояние да неутрализира новия вариант "Омикрон" в лабораторно изпитание, а те биха могли да доставят базирана на "Омикрон" ваксина през март 2022 г., ако е необходимо, предаде "Ройтерс".

В първото официално изявление на производителите на ваксини относно вероятната ефикасност на техния препарат срещу "Омикрон", BioNTech и Pfizer уточниха, че две дози ваксина са довели до значително по-ниски неутрализиращи антитела, но че трета доза от тяхната ваксина увеличавала неутрализиращите антитела с фактор 25.

COVID-19 ваксината на Pfizer можела само частично да предпазва от Омикрон

COVID-19 ваксината на Pfizer можела само частично да предпазва от Омикрон

Колкото повече антитела имате, толкова по-голям е шансът да бъдете защитени от Омикрон

Кръв, получена от хора, които са получили третата си бустерна доза преди месец, неутрализира варианта "Омикрон" приблизително толкова ефективно, колкото кръв след две дози се бори с оригиналния вирус, открит за първи път в Китай.

"Гарантиране възможно най-много хора да бъдат напълно ваксинирани с първите две дози и бустер остава най-добрият начин за действие за предотвратяване на разпространението на COVID-19", настоя в изявлението шефът на Pfizer Алберт Бурла.

Ваксините на Pfizer и Moderna - най-добри за трета доза

Ваксините на Pfizer и Moderna - най-добри за трета доза

Дори половин доза от Pfizer помага според британско проучване

Констатациите до голяма степен са в съответствие с предварително проучване, публикувано от изследователи от Африканския институт за здравни изследвания в Южна Африка вчера, според което "Омикрон" може частично да избегне защитата от две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, което предполага също, че трета инжекция може да помогне за предотвратяване на инфекция.

Лабораторен анализ в университетската болница в германския град Франкфурт обаче установи намален отговор на антителата към "Омикрон" дори след три дози.

Шефът на Pfizer: Ще трябва да се ваксинираме ежегодно срещу Covid-19

Шефът на Pfizer: Ще трябва да се ваксинираме ежегодно срещу Covid-19

И то в продължение на много години, смята той