Американската администрация по храните и лекарствата в сряда разреши антивирусното хапче на Pfizer, Paxlovid, за лечение на Covid-19, съобщава СиЕнЕн.

Това е първото антивирусно хапче Covid-19, разрешено за приемане от болни хора у дома, преди да се разболеят толкова, че да бъдат хоспитализирани.

Високорисковите лица на възраст 12 и повече години, с положителен тест за SARS-CoV-2 и отговарят на условията за това лечение ще трябва да получат предписание от лекар.

С Хапчето "трябва да се започне възможно най-скоро след диагностициране на Covid-19 и в рамките на пет дни от появата на симптомите", според изявление на FDA.

Paxlovid комбинира ново антивирусно лекарство, наречено нирматрелвир и по-старо, наречено ритонавир, и се прилага като три хапчета, давани два пъти дневно в продължение на пет дни.

Миналата седмица Pfizer публикува актуализирани резултати, които показват, че лечението намалява риска от хоспитализация или смърт с 89%, ако се прилага на високорискови възрастни в рамките на няколко дни от първите им симптоми. Ако се прилага в рамките на първите пет дни от симптомите, ефикасността е подобна: 88%.

"Днешното разрешение на PAXLOVID представлява още един огромен пример за това как науката в крайна сметка ще ни помогне да победим тази пандемия, която дори след две години продължава да нарушава и опустошава живота по целия свят. Този пробив, за който е доказано, че значително намалява хоспитализациите и смъртни случаи и мооже да бъде взето у дома, ще промени начина, по който лекуваме COVID-19 и се надяваме, че ще помогне за намаляване на значителния натиск, пред който са изправени нашите здравни и болнични системи", каза в изявление председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла. "Pfizer е готова незабавно да започне доставката в САЩ, за да помогне на PAXLOVID да бъде в ръцете на пациенти възможно най-бързо."

През ноември администрацията на Байдън обяви, че ще закупи 10 милиона курса за лечение за 5,295 милиарда долара. Президентът Байдън каза, че е окуражен от "обещаващите данни" от Pfizer и каза, че лекарството "ще отбележи значителна крачка напред в нашия път за излизане от пандемията".

Той нарече Paxlovid "потенциално мощен инструмент в нашата борба срещу вируса, включително варианта Омикрон", но подчерта, че ваксинирането и получаването на бустерна ваксина остават "най-важните инструменти, които имаме, за да спасим животи".

FDA подчерта в изявление, че Paxlovid не е за превенция преди или след експозиция на Covid-19 и "не е заместител на ваксинацията при лица, за които се препоръчва ваксинация срещу COVID-19 и бустер доза".

Отделно, Merck поиска разрешение за спешна употреба за своето антивирусно хапче, молнупиравир. То бе препоръчан от съветниците на FDA при гласуване с 13 срещу 10 в края на ноември, след като данните показаха, че намалява риска от хоспитализация или смърт с 30% сред високорисковите възрастни. Това е по-ниско от по-ранен анализ, който предполага, че може да бъде около 50%. FDA не обяви дали ще разреши лечението.

Remdesivir, продаван под търговската марка Veklury, е единственият антивирусен препарат, одобрен от FDA за лечение на Covid-19, но се прилага се интравенозно, а не като хапче.

ЕМА разреши новото COVID хапче на Pfizer за спешна употреба

ЕМА разреши новото COVID хапче на Pfizer за спешна употреба

Според производителя хапчето намалява хоспитализациите и смъртните случаи с почти 90 на сто