При нарастване на заразените с "Омикрон" Израел може да достигне стаден имунитет. Това обяви генералният директор на израелското здравно министерство Нахман Аш, докато новозаразените продължават да нарастват, информира "Ройтерс".

Високозаразният вариант "Омикрон" доведе до скок на заразените с коронавируса по целия свят. Инфекциите в световен мащаб достигнаха рекордно ниво, като средно малко над 1 млн. случая са регистрирани на ден между 24 и 30 декември според данни на "Ройтерс". Починалите обаче не са се увеличили, което дава надежда, че новият вариант е по-малко смъртоносен.

Четвъртата игла ще се прилага в Израел при най-уязвимите

Четвъртата игла ще се прилага в Израел при най-уязвимите

Засега решение за по-широката употреба на втори бустер не е взето

До края на декември Израел успя да ограничи до известна степен "Омикрон", но с нарастването на темповете на заразяване се очаква ежедневно регистрираните заразени да достигнат рекордни нива през следващите три седмици. Това може да доведе до стаден имунитет, изтъкна Нахман Аш.

"Цената ще бъде много заразени", подчерта Аш пред местно радио и допълни: "Числата ще трябва да са много високи, за да се достигне стаден имунитет. Това е възможно, но ние не искаме да го постигнем чрез инфекции, искаме това да се случи в резултат на много ваксинирани хора", изтъкна той.

Стадният имунитет е точката, в която популацията е защитена от вирус или чрез ваксинация, или чрез хора, развили антитела чрез заразяване с болестта.

В Израел стартира първи тест на четвърта доза Covid ваксина

В Израел стартира първи тест на четвърта доза Covid ваксина

Резултатите ще се наблюдават отблизо в международен план и се очакват след около две седмици

Около 60% от 9,4-милионното население на Израел са напълно ваксинирани - почти всички с ваксината на Pfizer/BioNTech - според здравното министерство, което означава, че те или са получили три дози, или са получили втората си доза наскоро. Но стотици хиляди от онези, които отговарят на условията за трета игла, досега не са я поставили.

От началото на пандемията в Израел са регистрирани около 1,3 млн. заразени с коронавируса. Но между два до четири милиона души може да бъдат заразени до края на януари, когато вълната на "Омикрон" може да утихне според Еран Сегал, учен, занимаващ се с данни от Научния институт "Вайцман" и съветник на правителството.

Ръководителят на оперативния щаб за коронавируса към министерството на здравеопазването Салман Зарка предупреди, че стадният имунитет далеч не е гарантиран.

Израел одобри новото COVID хапче на Pfizer за спешна употреба

Израел одобри новото COVID хапче на Pfizer за спешна употреба

Данните от клиничното изпитване показват 90 процента ефективност за предотвратяване на хоспитализация

"Трябва да бъдем много предпазливи с това, особено в светлината на нашия опит през последните две години, в който видяхме, че хора, които се възстановиха (от коронавируса), се заразиха повторно", изтъкна Зарка.

През последните десет дни заразените в рамките на 24 часа са се увеличили повече от четири пъти. Тежките случаи също са се увеличили, но с много по-нисък темп, нараствайки от около 80 на около 100 души.

Наблюдавайки отблизо тежката заболеваемост, Аш обмисля да разреши четвърта доза ваксина за хора над 60 години, след одобрението ѝ миналата седмица за хора с компрометирана имунна система и възрастни хора в старчески домове.

В Израел спират пандемията с четвърта доза

В Израел спират пандемията с четвърта доза

Нови мерки в страната