Реално е бил денят и нощта на игуаната.

След като Националната метеорологична служба на САЩ изпрати необичайно предупреждение на жителите на Южна Флорида във вторник вечерта, че е възможно да има "падащи игуани" заради необичайните за сезона ниски температури, жителите буквално бяха свидетели на падащи игуани от небето (или по-скоро от дърветата), пише "Гардиън".

По дворове и тротоари хората можеха да видят неподвижни игуани. Те изглеждат като мъртви, но фактически просто толкова са измръзнали, че не могат да се движат. Игуаните стават мудни, след като температурите паднат под 10 градуса по Целзий. Те измръзват щом температурата падне до 4,5 градуса по Целзий. Когато замръзнат, те лесно падат от дърветата, където им е домът, като изглеждат безжизнени, макар че не са мъртви.

Жители на Флорида споделиха видеоклипове с феномена.

Игуаните са агресивни животинки в щата и могат да бъдат малко досадни, когато не са измръзнали. Те могат да разрушат инфраструктура с правените от тях дупки по тротоарите, а също така често влизат в плувни басейни.

Природозащитници препоръчват хората да не докосват замръзналите игуани, тъй като могат да се върнат към живот и да се почувстват застрашени, ако човек е близо до тях.