Отбранителните способности на Южна Корея се поддържат на високо ниво, което дава възможност да се обяви официалния край на Корейската война от 1950-1953 г. 

Това заяви президентът на страната Мун Дже-ин, изказвайки се на церемонията по случай Деня на въоръжените сили, която се проведе в петък на борда на хеликоптероносача Марадо" в пристанището Поханг, съобщава ТАСС. В този район американските войски проведоха първата десантна операция по време на Корейската война.

"Предвид високата отбранителна способност на страната, аз предложих приемане на декларация за прекратяване на Корейската война и откриване на нова ера на помирение и сътрудничество", каза държавният глава.

Мун Дже-ин отбеляза, че неговата първа и основна отговорност като главнокомандващ е да създаде и поддържа траен мир на Корейския полуостров. Той също така подчерта, че Южна Корея продължава да укрепва позициите си в областта на сигурността и отбраната, включително "производство на по-мощни ракети" след пълното премахване на ограниченията за тяхното развитие.

Северна Корея с нов ракетен тест

Северна Корея с нов ракетен тест

Изглежда, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун не е присъствал

Войната с участието на двете Кореи, САЩ и Китай, продължи три години - от юни 1950 г. до юли 1953 г.

Общият брой на загиналите и ранените (както военни, така и цивилни) се доближи до 5,5 милиона, което прави Корейската война най-големият военен конфликт с жертви след Втората световна война.

Официално КНДР и Република Корея все още са във война, тъй като между тях не е подписан мирен договор. Направени са опити за приключване от Женевската конференция през 1954 г.

Заместник-началникът на отдела за пропаганда и агитация на Централния комитет на Корейската работническа партия на КНДР Ким Йо-джон, по-малката сестра на лидера Ким Чен-ун, заяви, че предложението на южнокорейския лидер Мун Дже-ин да подпише декларация за края на Корейската война е"интересна и добра идея".

Южна и Северна Корея се готвят да възобновят контактите си

Южна и Северна Корея се готвят да възобновят контактите си

Ким Чен-ун обяви планове за възстановяване на междукорейските комуникационни канали