Южна Корея обяви, че успешно е извършила пробно изстрелване на първата си космическа ракета с твърдо гориво, съобщава "Ройтерс".

Сеул подчертава, че че това е първата стъпка към извеждане в орбита на спътници за по-добро наблюдение на заплахи от Северна Корея.

Изстрелването стана възможно, след като миналата година Съединените щати отмениха наложените от тях преди десетилетия ограничения върху разработването на балистични и други ракети в Република Корея.

През октомври 2021 г. Сеул изпита ракетата "Нури" - първата изцяло южнокорейска разработка, която излетя, но не успя да изведе в орбита макет на сателит.

По-рано днес пък Министерство на отбраната на Южна Корея обяви, че Северна Корея е фалшифицирала изстрелването на т.нар. "чудовищна ракета" миналата седмица.

Северна Корея не бива да е държава с ядрени оръжия, твърд ЕС

Северна Корея не бива да е държава с ядрени оръжия, твърд ЕС

Жозеп Борел осъди изстрелването на междуконтинентална балистична ракета

Ведомството твърди, че в действителност тестът е бил на същата междуконтинентална ракета, която КНДР изстреля през 2017 г. Миналия петък Пхенян обяви успешен тест на "Хвасон-17" (Hwasong-17) - ракета с голям обсег, за която анализатори заявиха, че може би е способна да носи ядрени бойни глави. Тя бе показана за първи път на военен парад през 2020 г.

Севернокорейските държавни медии съобщиха, че лидерът Ким Чен-ун лично е ръководил изстрелването. Появи се дори видео, в което лидерът на КНДР е представен като холивудски екшън герой.

Министерство на отбраната на Южна Корея обаче съобщи, че Сеул и Вашингтон са стигнали до заключението, че тестът на 24 март всъщност е бил на "Хвасон-15" - междуконтинентална балистична ракета, която Пхенян изпита през 2017 г.

Според Сеул фалшивото съобщение вероятно е опит на Пхенян да компенсира неуспешното изстрелване на 16 март, когато ракета, за която анализатори смятат, че действително е била "Хвасон-17", експлодира малко след изстрелването.

И Южна Корея изпита ракети в отговор на теста на КНДР

И Южна Корея изпита ракети в отговор на теста на КНДР

Сеул осъди "провокацията" на Пхенян