Северна Корея е фалшифицирала изстрелването на това, което анализаторите нарекоха "чудовищна ракета", миналата седмица. Това обявиха днес южнокорейските военни, цитирани от "Франс прес".

Те твърдят, че в действителност тестът е бил на същата междуконтинентална ракета, която КНДР изстреля през 2017 г.

Миналия петък Пхенян обяви успешен тест на "Хвасон-17" (Hwasong-17) - ракета с голям обсег, за която анализатори заявиха, че може би е способна да носи ядрени бойни глави. Тя бе показана за първи път на военен парад през 2020 г.

Севернокорейските държавни медии съобщиха, че лидерът Ким Чен-ун лично е ръководил изстрелването. Появи се дори видео, в което лидерът на КНДР е представен като холивудски екшън герой.

Ким Чен-ун се хвали с новата си ракета като в Top Gun

Ким Чен-ун се хвали с новата си ракета като в Top Gun

Забавен каданс, саундтрак вдъхновен от 80-те години на миналия век и щастлив Top Kim

Министерство на отбраната на Южна Корея обаче съобщи, че Сеул и Вашингтон са стигнали до заключението, че тестът на 24 март всъщност е бил на "Хвасон-15" - междуконтинентална балистична ракета, която Пхенян изпита през 2017 г.

И двете ракети са потенциално способни да ударят континенталната част на Съединените щати.

Сеул и Токио потвърдиха поотделно по това време, че ракетата, изстреляна на 24 март, е летяла по-високо и по-дълго от всеки предишен тест. Впоследствие обаче анализаторите посочиха несъответствия в отчета на Северна Корея.

Ракетният тест на Северна Корея бил предупреждение към САЩ

Ракетният тест на Северна Корея бил предупреждение към САЩ

КНДР се готви за дълга конфронтация с американския империализъм

Фалшивото съобщение вероятно е опит на Пхенян да компенсира неуспешното изстрелване на 16 март, когато ракета, за която анализатори смятат, че действително е била "Хвасон-17", експлодира малко след изстрелването.

Според базирания в Сеул специализиран уебсайт NK News отломки от неуспешния тест са паднали в близост до Пхенян.

Жителите на Пхенян сигурно са били шокирани от неуспешното изстрелване и това може да е засегнало общественото мнение за режима на Ким, заяви депутатът Ха Тае-кеунг от консервативната опозиционна Партия на силата на хората.

Северна Корея не бива да е държава с ядрени оръжия, твърд ЕС

Северна Корея не бива да е държава с ядрени оръжия, твърд ЕС

Жозеп Борел осъди изстрелването на междуконтинентална балистична ракета