Южна Корея заяви във вторник, че е подписала сделки за коронавирусни ваксини за 44 милиона души през следващата година, предаде "Ройтерс".

Правителството се е договорило да закупи по 20 милиона дози от AstraZeneca Plc, Pfizer Inc и Moderna Inc и още 4 милиона дози от Janssen на Johnson & Johnson, достатъчни да покрият до 34 милиона души, каза министърът на здравеопазването Пак Нюн-ху на брифинг.

Допълнителни дози за 10 милиона души ще бъдат набавени чрез глобалния проект на Световната здравна организация за ваксини, известен като COVAX, добави той.

"Първоначално планирахме да осигурим ваксини за 30 милиона души, но решихме да закупим още, тъй като има несигурност относно успеха на кандидатите за ваксина и конкуренцията е интензивна сред страните за ранни покупки", каза той.

Доставките на ваксината ще започнат не по-късно от март, но властите ще наблюдават как ваксините работят в други страни в продължение на няколко месеца, за да гарантират безопасността.

Масовата ваксинация вероятно ще започне през втората половина на следващата година. Въпреки скока на случаите в момента, относителният успех на Южна Корея в потушаването на предишни вълни означава, че правителството не трябва да бърза с ваксина, каза Пак.

"Не виждаме необходимостта да започваме набързо ваксинация, без да гарантираме, че ваксините са проверени", каза той.

Пандемията се завърна в Южна Корея

Пандемията се завърна в Южна Корея

Ръст на заразените в Сеул

Първите ваксини вероятно ще отидат за медицински работници, възрастни хора и социални работници.

Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията съобщи за 594 нови случая на коронавирус към полунощ в понеделник, което доведе до общо 38 755, както и още 552 починали.

За разлика от предишните две вълни от инфекции в Южна Корея, които бяха съсредоточени в голяма степен около шепа съоръжения или събития, новата вълна се движи от по-малки, по-трудно проследими клъстери в и около гъсто населения столичен град Сеул.

Заместник-министърът на здравеопазването Кан До-те заяви, че правителството не е успяло да проследи произхода на 26% от всички случаи, а степента на положителност се е увеличила почти четири пъти за един месец до около 4%.

"Ако социалното дистанциране не бъде приложено правилно, огнищата в по-голямата част на Сеул биха довели до по-големи предавания в цялата страна", каза Кан на среща на здравни служители според стенограмата от здравното министерство.

Здравните власти прогнозираха, че случаите ще се движат между 550 и 750 тази седмица и вероятно ще скочат до 900 през следващата седмица. Ако такива прогнози са точни, Кан каза, че здравната система на страната може да се срине.

Южна Корея със спад на заразени

Южна Корея със спад на заразени

След рекорда преди ден

Понастоящем Сеул не води преговори за закупуване на ваксини нито от Русия, нито от Китай, каза Пак.