Южна Корея поиска официално извинение от Китай, след като южнокорейски фотожурналист е бил пребит от повече от 10 китайски охранители, докато се е опитвал да отрази държавната визита на президента Мун Дже-ин, пише "Гардиън".

Президентът на Южна Корея е на четиридневно посещение в Китай - първото от избирането му на поста през май. Очаква се Сеул и Пекин да се опитат да затоплят отношенията след влошаването им във връзка с решението на САЩ да разположат противоракетна система на Корейския полуостров заради ядрената и ракетна заплаха от КНДР.

Според южнокорейски медии тази сутрин е имало сцени с насилие, след като китайски охранители се опитали да ограничат движението на група журналисти на търговско изложение в Пекин, на което е присъствал Мун.

Новинарската агенция "Йонхап" информира, че след блокирането на групата един фоторепортер е бил изведен отвън от около 15 китайски охранители, където сериозно е бил пребит въпреки протеста на колегите му и представители на Южна Корея, включително от екипа на президента.

Англоезичният всекидневник Korea Joongang съобщи, че докато представители на държавния глава на Южна Корея се опитали да спрат охранителите, повече от 15 китайци налагали журналиста, който дори паднал на земята. Южнокореецът получил няколко удара в лицето.

Представители на държавния глава на Южна Корея са били изтикани, докато са се опитвали да спрат китайските охранители.

Пребитият журналист е получил лекарска помощ от медицинския екип на Мун, а след това е бил откаран в болница.

При друг случай друг фотограф от южнокорейския всекидневник Hankook Ilbo e бил блъснат на земята от китайски охранители, докато се е опитвал да следва президента.

Високопоставен представител на президентската администрация на Южна Корея заяви, че възприемат сериозно възникналото насилие.

Президентството на корейската страна е изразило протеста си пред Пекин и е поискало официално извинение.

Според предварителното разследване охраната е била наета от южнокорейски организатори на търговското изложение, но са били под ръководството на китайската полиция.