Южна Корея предлага преговори със Северна Корея, на които да бъде обсъдено събирането на семейства, разделени от Корейската война от 1950-53 г., съобщава "Ройтерс".

Изненадващото предложение дойде дни преди празника на благодарността Чусок, по време на който преди двете Кореи са провеждали семейни събирания. Перспективите за подобна среща обаче остават необещаващи заради обтегнатите отношения между двете страни.

Министърът на обединението Куон Йонг-се, който отговаря за междукорейските въпроси, призова за бърз положителен отговор, подчертавайки, че Сеул ще вземе предвид предпочитанията на Пхенян при определянето на датата, мястото, дневния ред и формата на преговорите.

"Надяваме се, че отговорните служители на двете страни ще се срещнат лично възможно най-скоро за откровена дискусия по хуманитарни въпроси, включително въпроса за разделените семейства", заяви той на пресконференция.

Южна Корея предлага помощ за Пхенян срещу денуклеаризация

Южна Корея предлага помощ за Пхенян срещу денуклеаризация

Сеул ще доставя храна, енергия и средства за модернизация на северния си съсед

Двете Кореи организираха семейни събирания около големи празници, най-вече при либералните правителства на Юга, които се стремяха да възобновят връзките си със Севера и да осигурят храна и други подаръци за севернокорейците.

Трансграничните връзки обаче се влошиха, след като тази година Северът проведе безпрецедентен брой ракетни изпитания и съществуват опасения, че е готов за първия си ядрен тест от 2017 г. насам.

На въпрос за възможността за продоволствена помощ, Куон посочи, че правителството му не обмисля "специални стимули", но би било готово за подобен вариант, "ако Северът отправи други хуманитарни искания" по време на разговорите за събиране.

КНДР съветва президента на Южна Корея "да си затваря устата"

КНДР съветва президента на Южна Корея "да си затваря устата"

Пхенян отказа предложението на Сеул за помощ срещу денуклеаризация

Куон добави, че предложението му ще бъде изпратено чрез междукорейска гореща линия до директора на отдела на Обединения фронт на Севера, който се занимава с въпросите, свързани с Южна Корея.

Лим Юл-чул, професор в Института за далекоизточни изследвания към университета Кюнгнам, обаче счита, че шансовете Северът да приеме предложението, са изключително малки.

Семейните събирания са основен хуманитарен въпрос, но в действителност изискват значително ниво на доверие между двете страни, отбеляза той.