Южна Корея предупреждава Япония, че ще бъде принудена да преразгледа сътрудничеството в областта на сигурността между двата ключови съюзника на САЩ, ако Токио продължи с плановете за премахване на Сеул от своя "бял ​​списък" на надеждни търговски партньори, предаде "АФП".

Спорът между източноазиатските съседи е от десетилетия за принудителния труд на Япония по време на Втората световна война.

Миналият месец Япония наложи строги ограничения върху износа на химикали, жизненоважни за водещата в света индустрия за чипове и смартфони в Сеул.

Токио също заяви, че ще премахне Южна Корея от преференциалния си търговски статус още в петък, което може да засегне стотици ключови позиции, внесени в Юга, и да пробие дупка в нейната икономика.

Външният министър на Сеул Кан Кюнг-Уа се срещна с японския си колега Таро Коно в Банкок и призова Токио да се върне назад.

"Разясних тежките последици, които би имала върху нашите двустранни отношения, ако мярката бъде наложена", заяви тя пред репортери.

Кан предупреди, че подновяването на споразумение за споделяне на военно разузнаване между страните може да бъде застрашено от премахването на "белия списък".

Главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга заяви, че неговата страна възнамерява да продължи напред.

"Тази политика остава непроменена и спокойно ще продължим с формалностите", поясни той.

Сеул и Токио са основните съюзници на Вашингтон в областта на сигурността в региона и са от решаващо значение за всяка бъдеща сделка относно денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Американският държавен секретар Майк Помпео, който също е в Банкок, присъстващ на срещата на върха на външните министри на Югоизточна Азия, обеща да посредничи между двете страни, когато се срещне с техните дипломати в петък.

"Ще ги насърчаваме да намерят път напред", заяви той преди пътуването си.