Южна Корея призова Северна Корея в неделя да се върне на масата за преговори за трайно мирно уреждане на Корейския полуостров, предаде "Синхуа".

Външното министерство на Южна Корея заяви в изявление, че е взело под внимание съобщението на КНДР, че предвижда възстановяването на междукорейските отношения веднага след създаването на подходящи условия.

Министерството заяви, че очаква отговора на Пхенян на призива на южнокорейския президент Мун Дже Ин по време на Общото събрание на ООН през септември за декларация в края на войната на Корейския полуостров.

Южна Корея ще продължи усилията за напредък и тясно сътрудничество с международната общност.

Южна Корея предупреди КНДР да спазва договорките за предотвратяване на въоръжени конфликти

Южна Корея предупреди КНДР да спазва договорките за предотвратяване на въоръжени конфликти

Приветстваха обаче речта на Ким Чен-ун

Изявлението на министерството е направено ден, след като КНДР организира военен парад в Пхенян, за да отпразнува 75-та годишнина от основаването на управляващата Корейска работническа партия.

Според официалната корейска централна агенция за новини лидерът Ким Чен Ун е изнесъл реч.

Демонстрирани са били нови стратегически оръжия. Сред тях междуконтинентална балистична ракета и балистична ракета, която се изстрелва от подводници.

Споразуменията между Северна и Южна Корея за предотвратяване на въоръжени конфликти трябва да бъдат спазвани. Това предупредиха от канцеларията на президента на Южна Корея.