Южна Корея ще издава т.нар. "ваксинационни паспорти" на имунизирани граждани срещу COVID-19, съобщава "Ройтерс".

С въвеждането на такива сертификати тя се присъединява към други държави, с цел да съживи пътуванията зад граница, като същевременно държи риска от зараза и разпространение на вируса под контрол.

Премиерът Чун Се-кьон заяви, че мобилното приложение, което ще позволи на чуждестранните пътници да представят доказателство, че са ваксинирани, ще бъде официално пуснато този месец.

ЕК представя ваксинационен паспорт следващата седмица

ЕК представя ваксинационен паспорт следващата седмица

Целта е да се улесни безопасното свободно движение на граждани в ЕС

"Въвеждането на COVID паспорт или" Зелен пропуск "ще позволи само на ваксинираните да изпитат възстановяването в ежедневието си", посочи тойи поясни, че приложението използва блокчейн технология за предотвратяване на фалшифициране.

Приемането на ваксинационни паспорти предизвика спорове в редица страни. Докато Китай и няколко други държави вече са въвели сертификати, а Европейският съюз отстъпи пред натиска на зависимите от туризма южни страни също да го направи, в други страни идеята среща силна съпротива.

Вчера Южна Корея разшири ваксинационната си кампания, като започна имунизации на граждани над 75 години с ваксината на Pfizer и BioNTech. Повече от 86% от 3,5-те милиона души в тази възрастова група са заявили, че планират да си поставят ваксина.

Към сряда са били приложени около 877 000 първи дози от ваксината.

От юни ще имаме имунизационен паспорт - какво трябва да знаем за него

От юни ще имаме имунизационен паспорт - какво трябва да знаем за него

Електронен документ с QR-код...