Южна Корея ще замрази разполагането на елементи от противоракетната система на САЩ в страната, докато не се извърши оценка на влиянието върху околната среда по нареждане на президента Мун Дже-ин.

Това съобщиха от прессцентъра на държавния глава, цитирани от АФП.

Припомняме, САЩ и Южна Корея постигнаха споразумение за възпиране на севернокорейската ракетна и ядрена заплаха с противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прехващане на ракети със среден обсег на действие над атмосферата (Terminal High-Altitude Area Defence - THAAD).

Преди няколко седмици Мун Дже-ин нареди извършване на проверка във връзка с разполагането на четири допълнителни установки от американската противоракетна система към разгърнатите две от САЩ преди президентските избори.

Две допълнителни установки бяха разположени в Сонджу, където стотици жители протестираха, тъй като има потенциална заплаха за околната среда от батериите, използвани в системата на САЩ.

"Няма нужда да бъдат изтеглени" двете установки, които вече са разположени, каза високопоставен представител от администрацията на президента.

Обаче той подчерта, че "допълнително разполагане на THAAD трябва да бъде извършено само след приключване на оценката на влиянието върху околната среда".

Не разглеждаме процеса по дислоциране като спешен, за да заобикаляме оценяването на влиянието върху екологията, добави източникът.