Южнокорейски войници проведоха успешно стрелби в Жълто море, като някои от целите им са се намирали в близост до морската граница със Северна Корея, предаде АП. В ученията на западния бряг на страната са участвали 4 500 войници в 20 кораба и подводници, както и 50 самолета.

Северна Корея определи учението като военна провокация, като официалната агенция KCNA публикува съобщение, предупреждаващо, че комунистическата държава ще отговори със сила на всяко нарушение на териториалната й цялост. От Пентагона коментираха, че в Пхенян няма от какво да се страхуват, тъй като по време на учението се отработват защитни тактики. Голяма част от използваното оборудване е предназначено за борба с подводни съдове.

Подобен беше профилът и на съвместните военни маневри на САЩ и Южна Корея от преди няколко седмици. Тогава, в отговор на потапянето на кораба „Чопан", бяха отработени тактики за борба с подводници. Северна Корея отказва да признае, че е потопила плавателния съд, въпреки че международна комисия стигна до това заключение още през месец май тази година.