Властите в Южна Корея подават жалба срещу две граждански организации, които изпратиха листовки, критикуващи Северна Корея (КНДР), предаде "Синхуа".

Южнокорейското министерство на обединението, отговарящо за междукорейските въпроси, заяви в изявление, че правителството ще повдигне обвинения на двете групи за нарушаване на междукорейския акт за обмен и сътрудничество.

Министерството заяви, че подобни актове са в нарушение, тъй като се изисква първо да получат одобрение от правителството, преди да изпратят материали в КНДР.

Действието на Сеул дойде ден, след като Централната агенция на Корейската агенция за новини съобщи, че КНДР напълно ще прекъсне и затвори линията за връзка между властите на север и юг.

КНДР предупреди Южна Корея да спре с листовките или отменя военно споразумение

КНДР предупреди Южна Корея да спре с листовките или отменя военно споразумение

Сестрата на Ким Чен-ун, Ким Йо-чен заплаши с "най-лошите последствия"

Припомняме, че Пхенян предупреди Южна Корея да спре избягалите да изпращат листовки в демилитаризираната зона - ДМЗ, разделяща страните, като заяви, че може да отмени скорошното двустранно военно споразумение, ако дейността продължи.

Той предупреди за отмяна на междукорейското военно споразумение, което обещаваше да премахне практическите заплахи за война в резултат на листовките.

Военният пакт, постигнат през 2018 г., вече "почти няма никаква стойност", коментираха лидери.