Руският фонд за директни инвестиции (RDIF) заяви, че е подписал споразумение с южнокорейската биотехнологична компания GL Rapha за производство на над 150 милиона дози ваксина Sputnik V в Южна Корея годишно, предаде "Спутник".

"Страните възнамеряват да започнат производството през декември 2020 г. и пускането на ваксината Sputnik V през януари 2021 г. RDIF и GL Rapha ще доставят над 150 милиона дози годишно, произведени в Южна Корея за глобално разпространение", заяви руският държавен фонд за богатство.

Позовавайки се на първия междинен анализ на резултатите от клинични тестове на Sputnik V от фаза 3 с включени 40 000 доброволци, RDIF заяви 92-процентова ефикасност.

"Sputnik V се основава на безопасна и ефективна платформа на човешки аденовирусни вектори. Тъй като пандемията все още не е приключила, повече страни признават човешката аденовирусна векторна платформа и планират да включат тези ваксини в националното си портфолио от ваксини", заяви изпълнителният директор на RDIF Кирил Дмитриев.

Според съобщението за пресата, RDIF вече е получил заявки за над 1,2 милиарда дози ваксина от над 50 страни и обмисля да увеличи своите чуждестранни производствени мощности.

Sputnik V беше пионерската ваксина за целия свят - Русия официално я регистрира на 11 август. Ваксината е разработена от Изследователския институт по епидемиология и микробиология Gamaleya и в момента завършва фаза 3 клинични изпитвания.