Великобритания понижи националното ниво на заплаха от терористични атаки от "сериозно" на "значително", обяви вътрешният министър Прити Пател, предаде "Ройтерс".

"Въпреки промяната на нивото на заплахата тероризмът остава един от най-преките и непосредствени рискове за националната ни сигурност", се казва в съобщение на Пател.

Ниво на заплаха "значително" продължава да показва високо ниво на заплаха и все още може да бъде извършена атака без предупреждение, подчерта тя.

"Гардиън" пише, че за първи път от пет години Великобритания понижава нивото от "сериозно" на "значително".

През юли влязоха в сила промени в системата за нивото на заплаха за страната, което означава, че оценката сега отразява нивото на заплаха от всички форми на тероризъм, включително крайнодесен и крайноляв тероризъм.

При предишната система Лондон увеличи нивото до "сериозно" през август 2014 г. заради засилените терористични действия в Сирия и Ирак. Ниво "сериозно" означава висока вероятност от атака.

Повечето заплахи са от ислямисти, но най-бързо засилващата се заплаха идва от крайнодесни. 24 заговора са осуетени от март 2017 г., 16 са свързани с ислямистка идеология и 8 с крайнодясна идеология.