Норвегия предостави убежище на полски гражданин, който е осъден на затвор за фалшифициране на документи и измама. Полякът обаче се оплака, че присъдата е форма на политическо преследване от страна на правителството на централноевропейската страна, информира АП.

Наблюдатели отбелязват, че случаят на Рафал Гавел е първият, при който поляк получава политическо убежище от падането на комунизма в Полша преди повече от 30 г. Те също виждат още един признак, че международното доверие в съдебната система на Полша е подкопано от правителството след поставяне под политически контрол.

Но заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски подчерта, че разследването на финансите на Гавел е започнало при предишното либерално правителство.

Норвежките имиграционни власти дадоха убежище на Гавел, съпругата и дъщеря му за една година. Те имат и разрешително за работа.

"Аз съм първият поляк, който успя да получи убежище от времето на комунизма", коментира Гавел пред осведомителната агенция. "Сигурен съм, че спасих живота си, защото, ако бях влязъл в затвора в Полша, нямаше как да очаквам добро бъдеще. Мразен съм от правителството", подчерта той.

Гавел каза още, че по време на почти двугодишния процес той е предоставил на имиграционните власти всички документи, включително и присъдата, а също така е обяснил ситуацията си.

От норвежките власти коментираха, че много рядко дават убежище на гражданин на европейска държава.

Адвокат на поляка каза, че разрешителното за пребиваване може много лесно да бъде удължено.

В решението си норвежките имиграционни власти заявяват, че полските съдилища са политизирани и разделението на властите е унищожено, докато в същото време държавата не е отговорила на действията на крайнодесни организации.

По-рано Осло отхвърли молба на Полша за екстрадиране на Гавел. Някои други съдилища в Европа отказват да екстрадират поляци, като се аргументират, че няма да получат справедлив процес при настоящото полско правителство.

Семейство Гавел избяга от Полша през януари 2019 г., малко преди полски апелативен съд да потвърди присъдата на Рафал и да му даде две години затвор за измама и фалшифициране на финансови документи.

Гавел, който е основател и ръководител на Центъра за мониторинг на расистко и ксенофобско поведение, се защитава, че присъдата е форма на преследване на организацията. По думите му организацията е изобличила връзки между прокуратурата и крайнодесни групи в Бялѝсток.