Президентът на Репунлика Северна Македония Стево Пендаровски изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което му благодари за решението на Вселенската патриаршия да възстанови каноничността на Православната църква в страната му, съобщава "Ортодокс таймс".

В това писмо Пендаровски смята, че приемането от Вселенската патриаршия на Църквата на Северна Македония в канонично единство и евхаристийно общение "възстановява историческата несправедливост, извършена срещу нашата Църква и тя е вярна и излекува дълбоките рани, причинени от десетилетия на изолация".

В това писмо президентът на Северна Македония изразява своята надежда и очакване за окончателно уреждане на административния статут на църквата на страната му в близко бъдеще чрез предоставянето на Томос за автокефалия от Вселенската патриаршия, като подчертава, че завършването на автокефалията на църквата на Северна Македония е основен национален интерес.

Миналата седмица Светият синод на Вселенската патриаршия прие жалбата на Православната църква на Северна Македония и реши да възстанови каноничността на тази църква, признавайки я с името "Охридска архиепископия", като изключи термина "Македонски" и всяка друга производна на думата "Македония" за нейното име.

Православната църква на страната се отдели през 1967 г. от Сръбската патриаршия и провъзгласи своята автокефалия като "Македонска православна църква", която не е призната от нито една официална православна църква в света.

В понеделник и Сръбската православна църква прие връщането към каноничността и евхаристийното общение на църквата на Северна Македония, която вече не се счита за схизматична.

Междувременно премиерите на Сърбия и Северна Македония приветстваха в сряда помирението на православните църкви в съответните им страни, съобщава N1.

"На срещата бе оценено като положително движението в отношенията между Македонската православна църква - Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) и Сръбската православна църква (СПЦ) с цел преодоляване на взаимните проблеми", цитира прессъобщение на правителството на Северна Македония Ана Бърнабич и Димитър Ковачевски.

В него се казва, че те потвърждават традиционно добрите отношения между двете страни, като Ковачевски каза, че трябва да се съсредоточат върху икономическите връзки.

Двамата премиери заявиха, че комуникацията и партньорството в рамките на инициативата "Отворени Балкани" ще стимулират регионалното сътрудничество, добросъседските отношения и европейските ценности. Те казаха, че останалите страни от региона са добре дошли да участват в предстоящата среща на върха в Охрид.

Сръбската православна църква (СПЦ) съобщи, че патриарх Порфирий и главата на новопризнатата Охридска архиепископия в Северна Македония архиепископ Стефан ще отслужат в четвъртък помирителна литургия в храма на Свети Сава в Белград.

Сръбската църква приобщи македонската към състава си

Сръбската църква приобщи македонската към състава си

Окончателният статут на Охридската архиепископия предстои да се уточнява