Русия счита решението на Комитета на министрите на Съвета на Европа (СЕ) относно правата на човека в Крим като посегателство върху своята териториална цялост и дори не го признава като препоръка. Това заяви в четвъртък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Не можем да не разглеждаме тази присъда като посегателство върху териториалната цялост на Руската федерация. Съветът на Европа прекрачи границата със собствено решение, създавайки изкуствена пречка за нормалната дейност на организацията на територията на тези субекти на Руската федерация. Решенията на Комитета на министрите на Съвета на Европа имат чисто консултативен характер, но ние не признаваме това решение дори като препоръка", обясни тя.

Одобрявайки украинския проект на решение на Съвета на министрите на Съвета на Европа, страните от ЕС отново злоупотребяват с мнозинството си в този орган, каза Захарова.

"Не виждам причина да анализирам в детайли този набор от неверни твърдения и абсурдни обвинения срещу страната ни, всички тези шаблони за предполагаемата окупация, дискриминация срещу кримските татари и украинци - всичко това е добре известно, всичко това е разработено от нашите партньори редовно, но в същото време няма нито най-малко отношение към реалното състояние на нещата в руски Крим", добави тя и подчерта, че по този начин Европейският съюз е направил още една стъпка към ескалация на отношенията си с Русия.

Захарова отбеляза, че страсбургските институции "все по-безсрамно използват западното мнозинство" в рамките на политиката за ограничаване на Русия, което причинява непоправими щети на СЕ и подкопава нейния авторитет и перспективи за запазването му като общоевропейска организация.

"Ние многократно призовавахме нашите западни колеги да се откажат от двойните стандарти, да спрат да си затварят очите за реални проблеми, които изискват реакция от Съвета на Европа, но те просто предпочитат да не забелязват, например, водната блокада на Крим, други хуманитарни престъпления на властите в Киев, те считат, че имат право да налагат на населението на Крим колективна дискриминация за избора, направен през 2014 г. в полза на обединението с Русия", добави тя.

"Ако гражданите на Крим са жертви на окупация, както се посочва в решение на съответната структура, тогава защо се наказват с въвеждане на икономически и визови ограничения? Това е риторичен въпрос или е просто безизходица в подобна идеология, която се налага на паневропейските институции от "големия брат".

Комитетът на министрите на Съвета на Европа, по време на среща на 11 май, посветена на правата на човека, прие решение за Крим, в което декларира влошаването на ситуацията с правата на човека в този регион след обединението му с Русия.

"Разочаровани сме от германското председателство в тази структура (Съвета на Европа), чиито ръце организираха тази атака срещу страната ни. През всичките шест месеца Берлин се държеше не като лидер на паневропейска организация, а като флагман на антируските сили, поставяйки блоковите интереси над законоустановената цел на Съвета Европа, а именно укрепването на единството между неговите членове", каза тя.

Захарова определи за съжаление, че Германия приключва председателството си в този орган, като приема решение на Министерския съвет относно Крим, което представлява "набор от неверни изявления и абсурдни обвинения" срещу Руската федерация.

"Ще са необходими много усилия на разумните държави, за да се справят с такова наследство. Ще успеем ли да се върнем към програмата за обединение или ни очаква нова криза, този въпрос остава отворен", коментира Захарова.

САЩ: Руските окупационни власти в Крим извършват религиозно преследване

САЩ: Руските окупационни власти в Крим извършват религиозно преследване

Обясняват, че само Московската патриаршия е освободена от изисквания за регистрация