Във връзка с предстоящата среща на високо равнище на НАТО в Букурещ, която ще започне на 02.04.04.2008 г., се въвеждат забрани за движение на превозни средства в и около Букурещ.

От Министерство на транспорта предупреждават българските превозвачи, които имат планирани пътувания през Румъния, да променят маршрутите си.

За периода от 00.00 ч. на 30.03.2008 г. до 24.00ч. на 05.04.2008 г. се забранява движението на територията на гр. Букурещ и окръг Илфов (общините в непосредствено съседство на гр. Букурещ), включително по околовръстния път на Букурещ за автомобили с извънгабаритен товар, автомобили с натоварване над допустимото, автомобили, превозващи опасни товари и автомобили, разтоварили опасни товари и непочистени.

Изключение от забраната има единствено по отношение на автомобилите, превозващи горива и медицински газове. Те могат да се движат в часовете от 22.00 до 06.00ч. и трябва да са придружени от полицейски ескорт.

Прилагането на посочените ограничения означава практическо блокиране на трафика на изброените категории превозни средства в района на Букурещ.
Заради посочените райони се отнема и възможността за заобикаляне на града при тразнитен превоз.

Съветът към българските превозвачи е в посочения период да използват ГКПП Дуранкулак, Силистра, Оряхово и Видин, като избягват маршрути преминаващи през Букурещ.