На талибаните няма да им бъде позволено да носят оръжията си в увеселителни паркове в Афганистан. Това заяви говорителят на групировката, цитиран от "Ройтерс".

Мярката изглежда като поредно усилие на новите управляващи в страната да смекчат имиджа си.

Талибаните, много от които са прекарали по-голямата част от живота си в 20-годишен бунт срещу подкрепяната от САЩ власт в страната, се стекоха в увеселителни паркове в афганистанските градове, след като поеха властта през август миналата година.

"На муджахидините от Ислямското емирство обикновено не е позволено да влизат в увеселителни паркове с оръжия, армейски униформи и автомобили", заяви в Туитър главният говорител на талибаните Забихула Муджахид и допълни, че те са длъжни да спазват всички правила на увеселителни паркове.

През годините талибаните си спечелиха слава на безкомпромисни и понякога брутални бойци при налагането на строгите си методи.

Откакто завзеха властта в Афганистан обаче, те се опитват да представят друго свое лице пред афганския народ и пред света на фона на задаващата се хуманитарна криза.

Особено атрактивен за талибаните се оказа един от най-големите увеселителни паркове в Кабул.

През август миналата година бойци, въоръжени с пушки, се редиха на опашка за въртележки и разходки с пиратски кораб наред с обикновени гости на парка, които бяха видимо нервни.