Апелативен съд на САЩ отсъди, че Белият дом не може да изисква от федералните изпълнители да гарантират, че техните работници са ваксинирани срещу COVID-19 като условие за държавни договори, съобщава Ройтерс.

Проблемът може да засегне до 20% от работниците в САЩ. Правителството на има договори с хиляди компании.

Комисия на 5-ти окръжен апелативен съд гласува с 2-1 в подкрепа на решението на по-ниска инстанция, което блокира изпълнителната заповед за ваксините на президента Джо Байдън от септември 2021 г. Щати като Луизиана, Индиана и Мисисипи заведоха дело, за да поискат анулиране на задължителната ваксинация.

Според Съдът Байдън иска да ратифицира упражняване на права на собственост, което би му позволило едностранно да наложи решение за здравеопазване на една пета от всички служители в Съединените щати. В становището на мнозинството, написано от съдия Кърт Енгелхард, се казва, че широкото тълкуване на закона може да даде на Байдън "почти неограничени правомощия да въвежда изисквания във федерални договори".

Министерството на правосъдието защити законопроекта в съдебно дело, като посочи, че заповедта на Байдън е оправдана съгласно Закона за обществените поръчки.