Предполагаем поддръжник на ДАЕШ ("Ислямска държава") е задържан във Виена. Той е заподозрян в опит да дерайлира германски влакове през миналата година, обявиха австрийските и германските власти, цитирани от ДПА.

42-годишният иракчанин призна, че е планирал подобни действия, но отрича да е имал терористични мотиви, обяви говорител на прокуратурата във Виена.

Говорител на полицията в Мюнхен отбеляза, че на този етап не може да се изключи заподозряният да е имал съучастници или поддръжници.

"Но на този етап няма индикации, че се занимаваме с реална терористична клетка или нещо подобно", добави представителят.

Мъжът живее в австрийската столица като бежанец със семейството си. Към момента няма данни да е живеел в Германия, поясни говорителят пред германската медия.

Заподозряният е задържан в понеделник във връзка с кражба на стоманен кабел над високоскоростно железопътно трасе между южните германски градове Нюрнберг и Мюнхен през октомври 2018 г. В допълнение на релсите са били поставени дървени клинове, за да дерайлират влак. Възникнали са малки щети по влак.

През декември е засечено подобно нещо край Берлин.

"Технически грешки са предотвратили планирано убийство на хора", обявиха властите.

Задържаният иракчанин е разпитан от австрийски и германски разследващи във Виена. Той е заподозрян в опит за терористично убийство, нанасяне на материални щети, участие в терористична организация и организирана престъпност. Може да получи доживотен затвор, ако бъде осъден.