Френските военни, които разследват случая с убитите журналисти в Мали, са задържали петима заподозрени за похищението и убийството на двамата кореспонденти на радио RFI, предадоха информационните агенции.

Според информация на агенция „Асошиейтед прес", директорът на RFI е потвърдил информацията, но не е съобщил подробности.

Агенцията уточнява, че поне един от арестуваните е сред четиримата похитители, за които съобщиха очевидци на отвличането.

Френското правителство засега не е излязло с коментар за задържането на петимата заподозрени, което беше огласено от френските военни в Мали.

Следователите са огледали изоставената кола, за която се предполага, че е използвана то похитителите. Съобщава се, че кормилото му е повредено. Следователите предполагат, че журналистите са били убити, тъй като похитителите са преценили, че придвижването пеша заедно със заложници би било рисковано.

Припомняме, 55-годишният Клод Верлон и 57-годишната Гилен Дюпон, които работеха за радио RFI, бяха отвлечени в град Кидал на 2 ноември. Малко след това стана ясно, че те са убити.

Това не е първият случай, при който при подобни обстоятелства в Мали загиват френски граждани. През месец март се появи информация, че екстремисти от „Ал Кайда" са екзекутирали французин, който беше похитен през 2011 г.