Нападението срещу руския посланик във Варшава по време на церемония по полагане на венци на гробището на съветските войници доказва, че Западът е поел по курс за възраждане на фашизма, коментира официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. 

"Феновете на неонацизма отново оголиха лицата си - и то е кърваво", отбеляза дипломатът. "Разрушаването на паметници на героите от Втората световна война, оскверняването на гробовете, а сега и нарушаването на церемонията по полагането на цветя в свещен ден за всеки достоен човек доказва вече очевидното: на Запад е поставен курс за възраждане на фашизма."

Захарова подчертава, че опитите за сплашване на руснаците няма да доведат до никъде. "Сигурно е ужасно за жителите на Европа собственото им отражение в огледалото".

Нападението срещу руския посланик в Полша Сергей Андреев е богохулство, коментира председателят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки.

"Нападението срещу руския посланик в Полша по време на поднасянето на венци на гробището за съветски войници е истинско богохулство. Този отвратителен акт е резултат от раздуването на русофобска истерия и хода на властите да пренаписват историята".

По думите му Варшава винаги е била от първите, които са се занимавали с "откровено насаждане на исторически лъжи, варварско изкореняване на гробовете на освободители и допринасящи за възраждането на нацизма в съседна Украйна".

Заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев коментира, "спомняме си убийствата на двама съветски посланици и помним убийството на един руснак. Нации и народи, които губят своите бариери, стават опасни и заплашителни по дефиниция. От днес Полша се присъедини към такива нации и народи".

Заляха с червена боя руския посланик във Варшава

Заляха с червена боя руския посланик във Варшава

Властите забраниха провеждането на "Безсмъртния полк"