Заловиха виновника за теча на данни от руската банка "Сбербанк", съобщава РИА Новости.

Той се е оказал неин служител.

Припомняме, в четвъртък "Сбербанк" съобщи за възможно изтичане на данни от кредитни карти, засягащо най-малко 200 клиенти. Банката започна вътрешно разследване, като основната версия, по която се работеше, беше за умишлени криминални действия от страна на служител, тъй като външното проникване в базата данни е невъзможно поради нейната изолация.

В резултат на проведеното разследване е било установено, че ръководителят на сектора в едно от бизнес подразделенията на банката е имал достъп до базите данни и според "Сбербанк" се е опитал да открадне информация за клиенти.

Данните на 60 млн. руснаци изтекоха на черния пазар

Данните на 60 млн. руснаци изтекоха на черния пазар

Отмъкнати са показатели и на закрити кредитни карти

От пресцентъра на банката съобщават, че са успели да съберат доказателства за вината на служителя, а той самият е направил самопризнания.

Изпълнителният директор на "Сбербанк" Герман Греф увери, че картите, от които е имало изтичане на данни, са били под специален контрол на банката и всяка сделка, извършена по тях, е била наблюдавана, за да няма възможност за кражба на клиентски средства.

Греф посочи, че всички карти са били преиздадени и собствениците им нямат причина за притеснения.

По негови данни първоначално кръгът от заподозрени е включвал 35 души, но след това е бил стеснен до двама, а накрая е бил установен и извършителят. Той е обяснил действието си с лични причини.

Служителят на "Сбербанк", заподозрян в изтичане на данни на 200 клиенти, е изправен пред наказателна отговорност.

Само данните на 200 клиенти са изтекли, уверяват от руската Сбербанк

Само данните на 200 клиенти са изтекли, уверяват от руската Сбербанк

Тече вътрешна проверка за нерегламентирано изнасяне на данни