Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че е повдигнало обвинения срещу двама китайци за провеждане на световна хакерска кампания, информират местни медии.

САЩ задържаха китайски агент за икономически шпионаж

САЩ задържаха китайски агент за икономически шпионаж

Задържаният е обвинен в икономически шпионаж и опит да откраднe търговски тайни

Китайците Чжу Хуа и Чжан Шълун са обвинени в заговор за проникване в компютърни мрежи, финансови престъпления и кражба като част от дългогодишна кампания за кражба на информация от чужди правителства и десетки компании.

С помощта на хакерската група "Advanced Persistent Threat 10" или "APT10″, другите имена са "Red Apollo" и "Stone Panda", обвинените са откраднали информация от най-малко 45 американски технологични компании и правителствени агенции.

Прокуратурата също обвинява двамата, че са действали в сътрудничество с китайското правителство.

Китай трудно може да се преструва, че не е отговорен за тези действия, обяви на пресконференция заместникът на главния прокурор Род Розенстийн.

Кибершпионажът е започнал през 2006 г. Обвинените са започнали да крадат интелектуална собственост и друга информация от компании от началото на 2014 г.

Китайците са атакували компании от "най-малко 12 държави".

"Целта на Китай, казано просто, е да замени САЩ като най-голямата световна суперсила", заяви директорът на ФБР Кристофър Рей.

САЩ, Великобритания, Германия, Австралия, Канада и Япония съвместно осъдиха хакерските действия.

"Гардиън" пише, че Великобритания и САЩ са предприели безпрецедентна стъпка с повдигането на обвинения на хакери, свързани с китайското правителство.

Обединеното кралство подчертава, че кампанията в Европа, Азия и САЩ е нарушение на китайските двустранни и международни ангажименти.

Хакерите също така са откраднали информация от 100 000 американски военнослужещи от ВМС.

Групата е била организирана повече като корпорация, отколкото като престъпна банда.