През миналия месец самолети на британските Кралски ВВС и други коалиционни сили са провели най-големите бомбардировки по позиции на ДАЕШ ("Ислямска държава") за последните 2 г. По време на 10-дневна мисия са атакувани 100 скривалища в Ирак и вероятно бомбардировките са довели до десетки жертви, пише "Гардиън".

Атаките са завършили на 22 март, според Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Великобритания и други западни държи се борят с около 10 000 джихадисти от ДАЕШ в Сирия и Ирак, близо 7 г. след започване на войната срещу терора.

Не е ясен точният брой на жертвите при последната операция. Бомбардираните пещерни комплекси са прочиствани от иракски сухопътни части. Вероятно десетки са убити.

Джихадистите се укриват в планинския район Махмур, който се намира между иракската правителствена зона на контрол на юг и кюрдските територии на север. Според британски източници пещерите са на най-малко 5 километра от цивилни обекти.

Атаките по пещерните комплекси са извършени след месеци на планиране.

Великобритания се присъедини към САЩ и десетки други държави срещу ДАЕШ. В началото на 2019 г. терористичната организация изгуби извоюваната територия през годините по-рано, което доведе до спекулацията, че войната срещу групировката е приключила.

Отделно на 4 април британски дрон удари в Сирия за първи път от 2 г. Атакувани са членове на ДАЕШ.