Кремъл обяви, че западните сили не са готови да формират коалиция с Русия срещу „Ислямска държава” в Сирия след разговорите между президента Владимир Путин и френския лидер Франсоа Оланд.

„Към момента, за съжаление, нашите партньори не са готови да работят във формат една коалиция”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. Той обаче добави, че Русия остава отворена за сътрудничество „във всякакъв формат с нашите партньори”.

Говорителят разкри още, че турският президент Реджеп Ердоган е поискал среща с Путин на 30 ноември в Париж, когато започва международната конференция за климата на ООН.

Турската страна изпрати предложение за среща на ниво президенти. Това е, което мога да кажа, коментира още Дмитрий Песков.

От думите му стана ясно, че турският президент е телефонирал на Путин 7-8 часа след свалянето на Су-24 над Сирия.

Турция трябва да оцени собствените си действия преди да казва, че разглежда разполагането на руски зенитно-ракетен комплекс С-400 в Сирия като акт на агресия, коментира Песков изказването на Ердоган.

Говорителят на руския президент потвърди, че военното министерство на Русия е прекратило всички контакти с турските военни.

Междувременно местна медия съобщава, че Турция „временно” е спряла въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия.

Вестник „Хюриет” пише, че Анкара е спряла операцията, за да се избегне ескалиране на кризата.

„Двете страни се съгласиха да действат предпазливо, докато се възстановят каналите за диалог с цел намаляване на напрежението”, отбелязва вестникът, позовавайки се на източници в областта на сигурността.

В същото време турският премиер Ахмет Давутоглу се опита да намали напрежението с Москва, призовавайки за единство срещу „Ислямска държава”.

„Докато мерките за защита на нашата територия ще останат в сила, Турция ще работи с Русия и нашите съюзници за намаляване на напрежението”, пише премиерът в статия за британското издание The Times.

Той отново повтори, че свалянето на самолета не е акт срещу конкретна страна.