Западните потребители финансират терористи чрез изкупуване на талк на прах, разкрива разследване, цитирано от "Гардиън".

ДАЕШ ("Ислямска държава") и талибаните водят ожесточена битка за контрол над мини в Афганистан, които доставят голямо количество талк, използвано от европейските и американските потребители.

Минералът, използван във всичко - от бебешка пудра и козметика до бои и автомобилни части, е добиван в райони в източната част на Афганистан, където талибаните и ДАЕШ се борят за надмощие.

Битката за контрол над добива на талк и други минерали като хром е изложена в нов доклад на Global Witness. Месеци наред организацията е разследвала как западните потребители подкрепят екстремистите в страната.

Според информацията ДАЕШ в момента контролира големи мини с талк, мрамор и хром в източната част на Афганистан. Източник заяви, че групировката е замесена в опит да построи път до Пакистан, за да изнася миниралите.

Почти целият талк от Афганистан е изнасян за Пакистан. Повече от 1/3 от американския внос на талк идва от Пакистан. Държавите от ЕС също са големи вносители.