Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура заяви, че мирните преговори между враждуващите страни в близкоизточната страна могат да не започнат както е запланувано на 25 януари в Женева, цитиран от Ройтерс.

Но според него световните сили продължават да поддържат дипломатически натиск върху сирийското правителство и бунтовниците да започнат преговори.

В интервю за СиЕнЕн, взето в швейцарския курорт Давос, където се провежда Световният икономически форум, Мистура изтъкна, че ще знае със сигурност в неделя дали преговорите могат да започнат на следващия ден. Той добави, че те трябва да бъдат „сериозни преговори за мир”, свързани с „конкретни доказателства” като прекратяване на огъня и допускане на хуманитарна помощ за нуждаещите се.

Вярвам, че можем да започнем разговори, вероятно не на 25 януари, но ние трябва да продължим да оказваме натиск и да използваме момента, изтъкна Мистура.

Той вярва, че Русия има интерес да не бъде въвличана твърде дълго време в конфликта в Сирия.

Въпреки спора помежду им, Иран и Саудитска Арабия „вероятно осъзнават, че е дошло времето да се опитат да намерят политическо решение за Сирия, което ще бъде компромис”, заключи той.