В Турция започна най-големият съдебен процес във връзка с неуспешния опит за преврат през юли 2016 година. Пред съда се изправят 270 заподозрени, включително и задочно Фетхуллах Гюлен - ислямският проповедник, който е обвиняван от Анкара за организирането на неуспешния пуч, съобщава "Франс прес".

Сред заподозрените - 152 души, от които предварително задържани - има висши офицери като бившия главнокомандващ на генщаба на егейската армия генерал-майор Мемдух Хакбилен, информира държавната агенция "Анадола".

"Номер едно" заподозрян е живеещият в САЩ Гюлен, който е обвинен в организиране на провалилия се преврат на 15 юли. Той категорично отрича обвиненията.

Анкара също обвинява движението на Гюлен, определяно от властите като терористична организация, въпреки че организацията твърди, че е мирна група, която насърчава умерения ислям.

На заподозрените на процеса в западния град Измир са повдигнати много обвинения, включително и за членуване във "въоръжена терористична група".

Турция многократно поиска от САЩ да екстрадират Гюлен, който живее в Съединените щати от 1999 година.

Вестник "Хюриет" отбелязва, че подсъдимите могат да получат доживотен затвор, ако бъдат осъдени на процеса, който се очаква да продължи два месеца.

Процесът се провежда в Измир, тъй като се вярва, че това е бил един от основните центрове при организирането на преврата.

Специална съдебна зала е създадена, за да събере всички подсъдими.

Мерките за сигурност са изключително засилени, включително безпилотен самолет кръжи над сградата, елитни отряди са заели позиции и кучета претърсват за бомби.

По-малки процеси се провеждат в Истанбул и в други провинции.

Властите са задържали 43 000 души от юли 2016 година.