Международният трибунал на ООН за геноцида в Камбоджа даде началото на дългоочаквания първи съдебен процес срещу бившите лидери на Червените кхмери, обвинени за убийството на 16 хил. души през 70-те години на миналия век.

Пръв на подсъдимата скамейка застава бившият директор на центъра за изтезания "С-21" в Пномпен Каинг Гуек Еав, известен като Дука, който ще отговаря по обвинения за престъпления срещу човечеството и нарушения на Женевската конвенция от 1949 г, предаде АП.

Агенцията цитира един от 20-тината оцелели в лагерите на „С-21"„Гледам Дук-а и сега ми прилича на мил, благ старец, а беше доста по-различен преди 30 години. Той е много жесток човек".  Свидетелят оцелял благодарение на артистичните си заложби, защото бил избран за портретист на Кхмерския лидер Пот Пот.

Каинг Гуек Еав е първият от петимата водачи на режима, който ще се изправи на процес. Обвиняемият е бивш учител и ръководител на центъра за разпити "Туол Сленг", известен още като "С-21", в Пномпен.

Малкото оцелели разказват как в "С-21" са били разпитвани редовно, освен това са били лишени от храна и чист въздух.

Дукът изпълнявал длъжността си в продължение на 4 години след победата на Червените кхмери през 1975 година.

Той лично е надзиравал мъченията на над 16 000 мъже, жени и деца.

Еав е задържан през 1999 г., когато британски фотограф разкри местонахождението му.

Той оказва сътрудничество на разследващите и се очаква да разкрие още важна информация относно решенията на тогавашното ръководство. Ако обвиненията срещу него и останалите задържани бъдат доказани, всички ще получат от 5 г. затвор до доживотна присъда.

Председателстващият съдия Нийл Нън определи първите изслушвания като "реализацията на значителни усилия за честен и независим съд над лидерите и отговорните за нарушаването на законите на Камбоджа и на международните закони