В Пекин започна извънредния кръг от шестстранните преговори, в хода на който с представители на Северна Корея е се обсъждат процедурите и сроковете за закриване на ядрените обекти.
Тази година КНДР проведе изпитание с ядрено оръжие и едновременно с това се съгласи да прекрати всички ядрени дейности. Като компенсация за това Северна Корея ще получи икономическа и енергийна помощ от международното общество.


Пхенян вече затвори ядрения реактор в Йонбьон, където технически би могло да се произведе плутоний с използване за военни цели, припомня Би Би Си.

Представители на Китай, Русия, САЩ, Япония, КНДР и Южна Корея обсъждат детайлите за това по какъв начин Пхенян да изпълни обещанието си да предостави информация за всичките си ядрени обекти и да ги закрие до края на годината.
Участници коментираха, че преговорите няма да бъдат леки, дори и само защото Северна Корея е първата страна в света, която преминава през такава процедура.

Малко преди срещата в Пекин се появи информация, че е възможно Пхенян да предаде информацията от своите ядрени технологии на Сирия. За такъв план се заговори след като израелски самолети нанесоха удар по обекти на територията на Сирия. Непотвърдена официално информация твърдеше, че това са ядрени обекти, макар и Сирия да отрича.
Северна Корея също категорично отрича, че осъществява помощ на Дамаск за създаване на ядрено оръжие.

По-рано днес представителят на САЩ в шестстранните преговори Кристофър Хил съобщи, че е обсъждал неразпространението на ядрените технологии с лидерът на КНДР Ким Чен Ир.

След като Северна Корея спря главния реактор в Йонбьон и допусна инспектори на МААЕ в централата, в страната бе изпратена е първата пратка с помощ - 50 хиляди тона мазут от Южна Корея. Обещани са още 950 хиляди това, но вече с условие за прекратяване на всякакви ядрени дейности.