Днес британските политически партии поставиха начало на предизборната си кампания, в която ще доминира темата за Брекзит. Това ще са третите избори за по-малко от пет години, съобщава ДПА.

Туск: ЕС официално отложи Брекзит, но вероятно за последен път

Туск: ЕС официално отложи Брекзит, но вероятно за последен път

ЕС27 официално одобри отлагането. Може би е за последен път.

Нека нашата държава продължи напред и да изпълним приоритетите на народа, написа премиерът на Великобритания Борис Джонсън в "Туитър", след като парламентът подкрепи искането му на 12 декември да се проведат предсрочни избори.

Джонсън настояваше Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври със или без споразумение, но депутатите го принудиха да поиска от Брюксел отлагане до 31 януари, което беше одобрено от Общността.

ЕС пак отложи Брекзит - този път за 31 януари 2020 г.
Обновена

ЕС пак отложи Брекзит - този път за 31 януари 2020 г.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Великобритания проведе парламентарни избори през май 2015 г. и юни 2017 г. През юни 2016 г. 52% от британците гласуваха на референдум Обединеното кралство да напусне ЕС. Проведените през юни 2017 г. избори бяха катастрофални за консерваторите при тогавашния премиер Тереза Мей, тъй като партията изгуби мнозинството си в Камарата на общините. Решението на Мей да свика предсрочни избори с надежда да увеличи мнозинството си блокира възможността на правителството да прокара сделката за Брекзит в разделяния парламент.

Последните социологически проучвания показват, че консерваторите вероятно ще спечелят най-малко 35% от гласовете на изборите през декември, което означава, че могат да получат мнозинство в парламента.