Започна съдебният процес срещу шефа на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард във Франция за небрежност, съобщава "Франс прес".

Тя е съдена за превеждане на 400 милиона евро на бизнесмена Бернар Тапи през 2008 година, докато е била финансов министър на Франция.

Тапи, бивш собственик на френски футболен отбор, спечели 403 милиона евро през 2008 година в съдебен случай срещу френската обществена банка Crédit Lyonnais, след като той заяви, че банката е занижила дела му в Adidas. Лагард се е разписала под документите за изплащането на сумата, докато е била министър на финансите на Франция по това време.

Разследващи съдии установиха по-късно, че паричният превод е "измама", след като беше разкрито, че един от адвокатите на Тапи има връзки с един от съдиите.

Лагард може да отнесе до 1 година затвор и глоба от 15 хиляди евро.

Тапи е подкрепил Никола Саркози по време на президентската кампания през 2007 година. Лагард беше министър именно при Саркози.

Шефът на МВФ отрича да има някаква вина.

Случаят датира още от 90-те години на миналия век, когато Тапи държи голям дял от компанията Adidas. След започване на политическа кариера и става министър при социалистическото правителство на Франсоа Митеран през 1992 година, Тапи трябва да продаде компанията си.

През 1993 година той съди банка Crédit Lyonnais -държавна банка, която се занимава с продажбата, тъй като смята, че финансовата институция го е измамила с умишлено обезценяване на фирмата.

60-годишната Лагард се изправя пред френския съд заради небрежност, докато е заемала държавна позиция.