Днес Сенатът на САЩ ще започне изслушването на съдия Ейми Барет, номинирана от президента Доналд Тръмп за съдия от Върховния съд въпреки опозицията на демократите, които изглежда са безпомощни да спрат процеса преди изборите на 3 ноември, информира АФП.

48-годишната Барет бе номинирана от президента на 26 септември. Ако бъде потвърдена номинацията й, тя ще наследи Рут Гинсбърг, която почина от рак преди няколко седмици на възраст 87 г.

Барет остава посветена на правото и встрани от политиката

Барет остава посветена на правото и встрани от политиката

Това ще каже тя по време на изслушването си в Сената

Според законодателството на САЩ Сенатът, контролиран от републиканците, трябва да одобри номинацията за най-висшия съд в САЩ, където консерваторите държат пет от деветте места.

Демократите и техният кандидат за президент Джо Байдън настояват номинацията да бъде отложена за след изборите, но Тръмп бърза да я прокара, за да си осигури гласовете на консерваторите.

Гласуването на Барет за върховен съдия под въпрос, трети сенатор с Covid-19

Гласуването на Барет за върховен съдия под въпрос, трети сенатор с Covid-19

Джоунс е третият сенатор от Републиканската партия

Барет, католик, е добре приемана от консервативните християни, които споделят много от нейните ценности, включително се обявява срещу абортите и еднополовите бракове.

Тя е решена да остане истински юрист, посветен на правото и встрани от политиката, която според нея принадлежи на Конгреса.

Демократите имат малко инструменти за блокиране потвърждението на номинацията.

Тръмп се заразил с коронавирус на събитието по номинирането на Барет?

Тръмп се заразил с коронавирус на събитието по номинирането на Барет?

Най-малко 7 души са с коронавирус

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл контролира графика и процедурите, тъй като републиканците имат 53 места в 100-местната горна камара.

Въпреки че двама сенатори от Републиканската партия - Лиза Мърковски и Сюзан Колинс - обявиха, че са против гласуване на номинацията на Барет преди изборите, републиканците все още имат достатъчно гласове да потвърдят номинацията.

Само коронавирусът по някакъв начин може да блокира процеса. Трима сенатори от Републиканската партия са с коронавирус. Майк Лий, Том Тилис и Рон Джонсън са под карантина. Първите двама, които са в Комисията по правни въпроси, могат да участват на изслушването с видеовръзка, но и тримата трябва да са в Сената за гласуването, което представлява риск за здравето на другите сенатори.

Тръмп решен да наложи Ейми Барет за върховен съдия

Тръмп решен да наложи Ейми Барет за върховен съдия

Въпреки здравословното си състояние и наближаващите избори

За да покаже решимостта си, че е готов на всичко Барет да бъде потвърдена преди изборите, Джонсън каза, че ако се наложи, ще си облече "лунен костюм".