Започва седмицата на Нобеловите награди. Първата награда, която ще бъде обявена в Стокхолм, е за медицина. Името на носителя ѝ ще стане ясно в 12.30 часа българско време. Във вторник ще бъде обявена наградата за физика, в сряда - за химия, в четвъртък - за литература, а в понеделник, 14 октомври - за икономика.

Тази година ще има двама носители на отличието за литература, тъй като скандал през 2018 г. отложи връчването му.

Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в Осло в петък, 11 октомври. Младата екоактивистка срещу промените в климата Грета Тунберг се смята за един от фаворитите.

Грета Тунберг печели "алтернативна Нобелова награда"

Грета Тунберг печели "алтернативна Нобелова награда"

"За вдъхновяващи и силни политически искания, отразяващи научни факти"

Според ръководителя на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал обаче е "крайно невероятно" тя да спечели, тъй като можело възрастта й да работи срещу нея.

Най-младият носител на Нобелова награда за мир е Малала Йосафзай - тя получи отличието на 17-годишна възраст през 2014 г.

Друг от спряганите за най-вероятни претенденти за Нобеловата награда за мир е премиерът на Етиопия Аби Ахмед, който сключи мирно споразумение с Еритрея. Не се изключва отличието да бъде дадено и на неправителствена организация като "Репортери без граница".

Всяка награда е в размер на 9 милиона шведски крони.