Броят на нелегалните преминавания на границите на Европейския съюз е спаднал с 13 процента до около 124 000 през миналата година. Това съобщи граничната служба на ЕС.

"Това е най-малкият брой нелегални преминавания на граници от 2013 г. насам", се казва в изявление на базираната във Варшава "Фронтекс".

Службата уточни, че намалението се дължи до голяма степен на свързаните с COVID-19 пандемията ограничения за движение през 2020 г.

Ала докато общият брой е намалял, "Фронтекс" заяви, че има увеличение по маршрутите през Западна Африка, централната част на Средиземноморието и Западните Балкани.

Установено е, че засечените мигранти са били най-често сирийци, следвани от тунизийци, алжирци и мароканци.

Най-голям спад се наблюдава по източносредиземноморския миграционен маршрут през Гърция, където броят им е спаднал с повече от 75 процента до около 20 000.

Броят на нелегалните преминавания на граници в Западното Средиземноморие е намалял с 29 процента до 17 000.

Ала Канарските острови са регистрирали рекорден брой пристигания през 2020 г. Общо по този маршрут са били засечени над 22 600 нелегални пресичания на граници - осем пъти повече в сравнение с предходната 2019 година.

"Трафикантите на хора често използват големи риболовни кораби, които могат да превозват по-голям брой хора, които са тръгнали от западноафрикански страни като Мавритания, Сенегал и Гамбия", се посочва в изявлението.

Броят на нелегалните пристигания в Централното Средиземноморие също почти се е утроил до над 35 600, което го прави най-активният миграционен маршрут в Европа.

Броят на нелегалните мигранти по маршрута през Западните Балкани също се е увеличил с над 75% до около 27 000 души.