"Ето какво трябва да направят германският външен министър Хайко Маас и E3, преди да говорят какво трябва да направи Иран. Спрете Covid апартейда,  следвайте задълженията си съгласно Резолюция 2231 и спрете да нарушавате ядреното споразумение.

Сложете край на вашето злонамерено поведение в нашия регион, като например чрез продажби на оръжие за Персийския залив за 100 милиарда долара за терор.

Това написа иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф в профила си в Twitter в петък.

Маас: Германия иска ново ядрено споразумение с Иран

Маас: Германия иска ново ядрено споразумение с Иран

Старото може да не е достатъчно, Иран да се съобрази с изискванията на западните страни

Припомняме, че Маас по-рано заяви, че позицията на Германия е, че Съвместният всеобхватен план за действие (JCPOA), известен като иранската ядрена сделка, трябва да бъде заменен с нов, по-широк.

Зариф увери, че Иран "автоматично" ще се върне към изпълнение на ядрените си ангажименти, ако Байдън отмени наложените през последните две години санкции.

Зариф подчерта предния ден, че Техеран е готов да се върне към "пълно спазване" на JCPOA, стига САЩ и ЕС да правят същото.

Зариф обаче направи забележките и в отговор на съобщение на турската медия "TRT World", в което се цитира израелска медия, която пише, че Германия е обещала да признае ционисткия режим като европейска държава в опит да включи Израел, но да изключи Палестина от споразумението за ваксинация на ЕС срещу коронавирус се прави с големи фармацевтични компании.