Три дни срещи на Белия дом между помощници на президента на САЩ Доналд Тръмп относно това дали да даде зелена светлина на Израел да анексира части от окупирания Западен бряг приключиха без окончателно решение, предаде "Ройтерс".

Дискусиите на високо равнище бяха насочени към плана на израелския премиер Бенямин Нетаняху за разширяване на суверенитета на Израел над еврейските селища на територията, което привлече осъждането от палестинците, американските арабски съюзници и други чуждестранни правителства.

"Все още няма окончателно решение за следващите стъпки за прилагане на плана на Тръмп", заяви един от официалните лица, като се позовава на израелско-палестинския план за мир на президента, който може да даде основа за стъпките на Нетаняху по анексирането.

Друг американски служител заяви, че ще е необходимо допълнително "установяване на факти" преди определянето на САЩ.

Според предложението за мир на Тръмп, представено през януари и посрещнато с широко разпространен скептицизъм, Съединените щати ще признаят населените места, построени на земята, която палестинците търсят за държава - като част от Израел.

Повечето израелци срещу анексия на Западния бряг

Повечето израелци срещу анексия на Западния бряг

Въпреки плановете на правителството

Предложението би създало палестинска държава, но налага строги условия. Палестинските лидери отхвърлиха инициативата.

Нетаняху се надява на одобрението на САЩ за неговия проект за разширяване на суверенитета над селища и долината на Йордания. Повечето държави разглеждат селищата на Израел като незаконни.

Сред основните варианти на разглеждане от САЩ е постепенен процес, при който Израел първоначално ще декларира суверенитет над няколко населени места, близки до Йерусалим, вместо 30% от Западния бряг, предвиден в първоначалния план на Нетаняху. 

Администрацията на Тръмп не е затворила вратата за по-голямо анексиране. 

Има опасения и за противопоставянето от страна на Йордания, една от само двете държави, които имат мирен договор с Израел, и от държавите от Персийския залив, които спокойно разширяват ангажимента си с Израел. Вашингтон също така иска правителството на Израел, разделено по въпроса, да постигне консенсус.