Американски разрушители плаваха в близост до контролирани от Китай рифове и острови в оспорваното Южнокитайско море през последните седмици. Това заявиха официални представители от ВМС на САЩ, цитирани от Ройтерс.

Патрулите вероятно ще предизвикат допълнително напрежение на фона на очаквано съдебно решение за териториалните претенции на Пекин.

Разрушителите Stethem, Spruance и Momsen са патрулирали в близост до архипелага Спратли и Скарборски гребен, който се намира в близост до Филипините, обявиха източниците. Информацията за патрулите беше съобщена първо от базирания във Вашингтон вестник Navy Times.

На 12 юли арбитражен съд в Хага трябва да вземе решение във връзка със спор между Китай и Филипините за Южнокитайско море.  Китай отказва да участва в случая и се закани да пренебрегне решението, което според САЩ ще бъде правнообвързващо и важен тест дали Китай е готов да спазва международното право.

Корабите са плавали в рамките на 14-20 морски мили от окупираните от Китай територии.

Според американските представители китайски бойни кораби, понякога и рибарски лодки, са следели движението на американските кораби.