Прочут ливански активист и интелектуалец, известен с яростната си критика по адрес на шиитското движение "Хизбула", е открит мъртъв в колата си в Южен Ливан, обяви висш представител на полицията пред АФП.

58-годишният Локман Слим, водещ светски глас в шиитската общност, редовно бе критикуван и често заплашван заради опозицията си срещу "Хизбула".

"Той е открит мъртъв в колата си, убит е с куршум в главата", каза източникът пред осведомителната агенция, пожелал анонимност. Ливански медии също съобщиха за смъртта на Слим.

Не се разкриват детайли за обстоятелствата около смъртта му, но сестрата на убития заяви, че преди смъртта му е било потвърдено, че изчезването му е свързано с мненията му.

Слим често бе критикуван от поддръжници на "Хизбула", че е инструмент на САЩ.

Социалните мрежи в арабската държава изригнаха след публикуването на новината за смъртта му. Това е поредната жертва в дългия списък с политически убийства.

Слим основа организация, наречена Umam Documentation and Research, със задача събиране на информация за насилието в Ливан в миналото за осведомяване на обществото и предотвратяване на бъдещи конфликти.

Министърът на вътрешните работи Мохамед Фахми нарече убийството на Слим "ужасно престъпление".

Последното убийство на известен интелектуалец в Ливан е през 2005 г., когато бе ликвидиран Самир Касир.

Слим е роден в Бейрут през 1962 г. и учи във Франция до края на Гражданската война (1975-1990).