Саудитскa Арабия не губи време и по примера на редица страни от арабския свят планува „Ден на гнева" за 11 март, съобщава mignews.ru.

Група саудитски младежи са поели инициативата за организиране на протести, за които се надяват да прераснат в революция по примера на Египет, например. Като основно средство за разпространяване на данни около подготовката за „въстанието" те използват Facebook и други социални мрежи.

Групата във Facebook, призоваваща саудитския народ да се надигне срещу властта, е създадена от 27-годишния Файзал Ахмед Абдул - Андавас. В групата вече са се присъединили 17 хиляди души. Създателят на групата обаче няма да може да се включи в подготвяната от него инициатива, тъй като вчера той бе застрелян в Ер Риад.

Членовете на опозиционните групи потвърдиха, че Андавас е застрелян от силите за безопасност на кралството - тялото му е закарано в неизвестна псоока и не е предадено на роднините на Андавас.

Припомняме, за да се предпази от „египетския синдром", кралят на Саудитска Арабия Абдулла обеща да увеличи заплатите на държавните служители, социалните плащания за студентите и други категории граждани.