На таен израелски ядрен обект текат най-големите строителни дейности от десетилетия. Обектът е в центъра на необявената от Израел програма за създаване на атомно оръжие. Информация съобщава Асошиейтед прес след анализ на сателитни снимки.

На сателитните снимки е открит изкоп с размер на футболно игрище и с дълбочина няколко етажа. Той е само на няколко метра от стария реактор в Центъра за ядрени изследвания "Шимон Перес" край град Димона. В центъра от десетилетия има подземни лаборатории, в които се преработва ядреното гориво от реактора за придобиване на плутоний като част от програмата за създаване на атомни оръжия на еврейската държава.

Към момента не е ясна целта на строителната площадка. Израелското правителство не е отговорило на въпроси на осведомителната агенция за извършваната работа. Израел от десетилетия води политика на ядрена двусмисленост - нито потвърждава, нито отрича, че притежава атомни оръжия. Тя е само сред четири държави, които не са се присъединили към Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Информацията за строителството излиза на фона на критиката на премиера Бенямин Нетаняху към ядрената програма на Иран. Инспектори на Международната агенция за атомна енергия са получили достъп от Техеран за следене на иранската програма за разлика от Израел. Сателитните снимки вероятно ще подновят призивите на експерти Израел да огласи подробности за програмата си.

С френска помощ Израел започва тайно да строи ядрен обект в края на 50-те г. на миналия век в пустиня до Димона - град на 90 километра южно от Йерусалим. В продължение на години израелците крият от американците военния характер на мястото. Сега САЩ са основният съюзник на Израел.

С плутоний от Димона смята се, че Израел е една от деветте ядрени държави в света. Не е известно държавата колко атомни оръжия притежава. Според някои изчисления Израел има материал за най-малко 80 бомби. Вероятно могат да бъдат използвани с балистични ракети, изтребители и подводници.

От десетилетия не са правени промени в обекта край Димона. Но миналата седмица Международният панел за делящи материали към Пристънския университет установил с помощта на сателитни снимки, че има ново строителство на обекта.

Снимките са на Planet Labs Inc. Югозападно от реактора строители са изкопали дупка с дължина от 150 метра и широчина от 60 метра. До рова има траншея с дължина от 330 метра.

Други снимки показват, че изкопът до реактора е започнат в началото на 2019 г. и оттогава има малък напредък.

Реакторът за тежка вода в центъра действа от 60-те г. на миналия век, далеч по-дълго от повечето реактори от същия период. Това повдига въпроси за ефективността и безопасността. През 2004 г. израелски войници дори започнаха да раздават йодни таблетки в Димона.

Според анализатори строителната дейност може да е свързана със съхраняване и поддържане на ядрения капацитет на държавата.