Органите на Европейския съюз поискаха обяснение от най-голямата немска химическа компания BASF. Причината е, че в Швеция са намерени "незаконни" генетично модифицирани картофи, разработени от концерна, съобщава lenta.ru.

През пролетта на 2010 г. Европейската комисия разреши отглеждането с промишлени цели на генетично модифицирания картоф Amflora. Тези картофи не стават за ядене, използва се само за скорбяла, необходима за производството на хартия и други материали.

"Комисията е силно обезпокоена и се надява на тясно сътрудничеството с BASF и заинтересованите-членки на ЕС" - заяви официален представител на изпълнителния орган на ЕС. Европейската комисия покани представител на групата в Брюксел, който да даде обяснението на фирмата за случая.

От своя страна BASF излязоха с изявление. В него се казва, че компанията е унищожила 47 разновидности на храста AMAdea, намерени сред 680 000 храсти Amflora. Причините за смесването на храстите тепърва ще се установяват.

Компанията също така добавя, че "незаконни" ГМО картофи не са намерен нито в Германия, нито в Чешката република - държави, съобщава newsru.com.

В "Грийнпийс" вече са оценили инцидента като „тъжен пропуск по отношение на биологичната безопасност" и призова властите на ЕС да не одобряват отглеждането на нови генетично модифицирани култури.