Берлински съд осъди трима души на затвор за дръзка кражба на 100-килограмова златна монета от един от музеите в германската столица, информира АФП.

Двама от осъдените, мъже на 23 и 21 г., които са от семейство с арабски произход, което е известно с връзките си с престъпния свят, получиха по 4 г. и шест месеца затвор.

21-годишен охранител на музея получи 3 г. и 3 месеца затвор, докато четвърти обвиняем беше оправдан по всички обвинения.

Арести в Берлин във връзка с открадната 100-килограмова златна монета

Арести в Берлин във връзка с открадната 100-килограмова златна монета

Кражбата беше извършена през март

Полицията не е открила канадската монета, която беше открадната от музея "Боде" през март 2017 г. Музеят се намира близо до апартамента на канцлера на Германия Ангела Меркел.

Гигантската монета е канадска и е наречена "голямото кленово листо". Тя е направена от 24-каратово злато. На нея е изобразена британската кралица Елизабет II и е изписан номиналът й - 1 милион долара. Пазарната стойност на монетата обаче се оценява на около 4 милиона долара.

Снимка 285614

Източник: ЕПА

Тя е изсечена в Кралския монетен двор на Канада през 2007 г. Диаметърът й е 53 сантиметра, дебела е 3 сантиметра. От едната й страна е изобразена британската кралица, а от другата - кленов лист.

Прокуратурата смята, че монетата е нарязана, претопена или е изнесена в чужбина.

През юли 2017 г. полицията обискира помещения в и около Берлин, свързани с крадците от клана Ремо. При акцията бяха конфискувани пистолети, луксозни коли и повече от 100 000 евро в брой.

Фамилията Ремо, която е избягал от Ливан през 80-те г. на миналия век, се смята за една от най-известните престъпни организации в Берлин.

Миналата година полицията удари фамилията и конфискува 77 имота за 9,3 милиона евро.